Skip to content
Words Without Borders is one of the inaugural Whiting Literary Magazine Prize winners!
from the April 2016 issue

Tito i taksidermija

"Krznari razlikuju mnoštvo različitih varijanti krzna
lisica u pogledu boje- crvenu, purpurnu, vatrenu,
riđomorku, čuvenu srebrnu i drugu."
Svijet, 8.oktobar 1965.

 

1

Iste godine kad je Tito umro, ja sam zajahala magarca. Doduše, mrtvog. Ili,da budem preciznija, prepariranog. Magarac je bio na drvenoj ploči sa točkovima i čovjek što je naplaćivao 'jahanje' ga je nekako gurao po plaži. Prije nekoliko godina sam u Banja Luci imala opkladu sa prijateljicama sa Dorćola koje mi nisu vjerovale da je magarac bio pepariran. Mislile su da sam prolupala, da je magarac bio živ ali da se ne sjećam. Sjedile smo na obali rijeke i jele ribu. Poslije sam im skenirala sliku i poslala. Nije baš ta fotka za novina, ja na magarcu u sandalama i u čarapama, ali je bilo efektno.

1980 smo, dakle, ljetovali u Baškim vodama. Nedavno sam saznala od druge prijateljice, ovaj put iz Sarajeva da je Baška voda turcizam (kratko 'a') i da znači posebna voda. Ta Baška voda u sred Jadrana. Ajde. 

1980.se godine rodio i moj brat. Blizanac, ali u horoskopu. I on i moj stari u blizanci, rođeni su istog datuma


Te je iste godine umro i drug Tito. Kažem drug Tito jer sam bila pionir. Ne kažem pionirka jer se moja gender svijet razvila tek kasnije. U Amsterdamu sam kod prijatelja porijeklom iz Crne Gore na zidu vidjela pionirsku kapu. Među tim itemima, knjigama na engleskom i italijanskom, međunarodnim diplomama i propusnicama za muzeje, stoji ta kapa plava. Navy blue. Mornarski plava.

Kao more koje se vidi na pozadini moje fotke gdje ja sjedim na prepariranom magarcu, one godine kad je umro Tito.
 

Tita više nema, ostaju samo uspomene. Preparirane.
 

2

U osnovnoj smo školi imale taj glupi običaj da idemo kod roditelja na posao. To je zvučalo jako ozbiljno, ta aktivnost. Danas smo svjesni da se posao ne uzima zdravo za gotovo. Recesija i to. Kapitalizam. Ljudski faktor nije bitan. Bitan je zaštitini faktor za sunčanje.

Mama moje prijateljica Dženite je radila u firmi Šipad Sebešić. Dženita je imala stan u takozvanim vojnim zgradama i, ne, stari joj nije bio vojno lice veće je radio neki glupi administrativni posao u pošti. Na televizoru ispod miljea su imali gondolu na baterije. Ono što smo jednom pronašle u najvišem ormariću u njihovoj spavaćoj sobi nije bilo na baterije, ali je bilo zanimljivo ko da jeste. Gumena lopta koju kad pritisneš, iz nje iskoči kurac. To je Dženitina mama dobila za rođendan, valjda iz zezancije

Do njene se kancelarije u Sebešiću stizalo dugim i širokim stepenicama prekrivenim prljavo zelenim sagom. Biljke u velikim saksijama po ćoškovima, veliki prozori koji kao da poručuju ništa ne može da se sakrije. (E, ali može ako ga staviš na vrh ormara ispod satenske posteljine koja se rijetko koristi i novih ručnika).

Na mezaninu Sebešića je bio preparirani medvjed.

Medvjed je sam po sebi bio impresivan. Doduše, svi su preparirani medvjedi impresivni na svoj način, kao što su i svi živi medvjedi zastrašujući na svoj način. U svakom slučaju, nije samo taj medvjed bio atrakcija. Tu je bila i fotografija na zidu.

Na toj je slici bio Tito u Bugojnu - mjestu koje se nalazi u istom kantonu kao i ta zgrada - u svojoj lovačkoj opremi. Jednom je nogom bio oslonjen na oboreno drvo, dok je pored njega ležao ubijen medvjed.

Dalo se za pretpostaviti da je to bio TAJ medvjed. Ili je takav dojam želio da ostavi autor instalacije.

Nikad nismo prošle pored tog medvjeda u tipičnoj prepariranoj pozi bez da nam srce brže zalupa.

Nekom srce brže zalupa kad vidi visoko podignutu zastavu, a nekom zalupa brže kad prepariranog medvjeda pogleda u oči.
 

3

Bakin brat je bio lovac, i to pravi. Imao je po zidu veprove glave, otvarače za flaše sa drškom od srndaćeve noge, čiviluk od jelenjih rogova, s tim da mu je žena noge grijala u zečjem krznu. No to naravno ne znači da ju je pazio.

Osim lovačke puške, volio je jedino još Tita. Fanatično. I njegovo je ime izgovarao sa dugim 'i'.

Nakon što sam prvi put bila na Titovom grobu, to jeste u Kući cvijeća, pričala sam mu kako je to izgledalo. Kako?

Pa, izgledalo je smrtno ozbiljno a baš zato što je bilo smrtno ozbiljno obilaziti oko Titove grobnice kao što u Meki obilaze oko Ćabe, meni je bilo smiješno. Nisam si mogla pomoći. A bilo mi žao stražara. Imaju li pauzu? Kateter?

Rekla sam mu, Stari (i njega su zvali Stari), išli smo prvo da snimimo tu emisiju na Muzičkom toboganu (što je bilo tačno. Btw, nedavno kad sam pala na Ferhadiji zbog poledice, prva osoba koju sam vidjela nakon što sam se pridigla je bio, for fuck's sake, Minja Subota.)

Rekla sam mu, dakle, Stari, bilo je smrtno ozbiljno. Kad god danas čujem tu frazu, smrtno ozbiljno, ja se sjetim tog obilaska mauzoleja. I zlatnih slova i memera.

On je rekao da treba da imam malo više poštovanja. To je rekao Stari. (Taj Stari je je još uvijek živ.)

Kad ljudi kažu da je nekad bilo bolje, zanemaruju subjektivni faktor, a taj je da su bili mlađi i ljepši i optimističniji pa im je po defaultu i perspektiva bila malo više pink.

No danas znamo da je nekad fakat bilo bolje. Jer, svi mi rođeni nakon te 1980. smo odrasli u nenormalnim društvima. Ja sam zbog toga imala opsesiju distopijama. Situacijama gdje ništa nije izvjesno. Nema sigurnosti, a jedino sklonište ti je ono koje sam napraviš. Od prirodnih materijala.

A opet, muž od Heidi Klum pjeva: We're never gonna survive unless we get a little crazy.

Na izlasku iz Kuće cvijeća danas ima suvenirnica. Tu ima knjiga i raspadu Jugoslavije, ima olovaka na kojima piše Tito, ima razglednica na kojima je Tito na Brionima (ili Brijunima) sa Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom crvenim ko cigla.

Vježbe na prvoj godini anglistike mi je držala žena koje je bila njihova prevoditeljica. To za perioda dok je Burton snimao Bitku na Neretvi. Ona još uvijek čuva pismo u kojem joj se Richard zahvalio na pažnji, profesionalnosti i drugarstvu. (Čula sam da je i Denis Quaid isti takav fin.) To su te analogne zvijezde. Ove digitalne danas ne znaju s ljudima.

Tada mi je Zorana kupila suvenir: značku sa njegovim potpisom.

Taj sam isti autogram godinama gledala prilikom ulaska u Travnik, stajao je na vrhu brda s lijeve strane, bijel i vidljiv iz aviona.

Bijelo je boja pobjednika.
 

4

Slobo ima sedamdesetak godina, ali laže da ima šezdeset. (Pa, šezdeset ima Bregović.)

Svaki put kad dođemo u Ribicu, Slobo je uvijek tu negdje. Ili baš žuri, ne možeš ga uhvatiti, raznosi voće po kafeu, ide u nabavku, hrani ribicu, pravu ribicu kojoj se dive svi turisti koji tu dođu, dok mu naočari poskakuju na uzici oko vrata. A mi se ponašamo kao tipični domoroci i smijemo im se kako zagledaju gomilu detalja u kafeu, od ogledala, ventilatora, čajeva, figurica, flajera, rasparenih čaša, ladica u svakom ćošku, staklenih zdjelica, razglednica, uokvirenih fotografija koje se ne mogu pomjerati, kićanski, šećerluka. A nama isto tako sve bilo zanimljivo kad smo tu došli prvi put.

A nekad Slobo zasjedne s nama, naruči nam vino i sjedimo tako do iza ponoći.

Tada se raspriča. O svom životu u Sarajevu, prije rata i kako je to bilo kad je morao da ode. Zbog svog imena i prezimena.

Ja se nekad pravim da ne kužim kakvog tog imena i prezimena, jer ne bih htjela da mu bude neugodno zbog toga što sam skužila na prvu. ili da pomisli, kojim slučajem, da sam o tome mislila još i ranije.

A vjerovatno mu je još i neprijatnije jer se pravim blesava.

Tada i priča kako je bio Titov taksidermista. (Danas bi rekli, jedini certifikovani.) Živio je na Dedinju sa Titom i punio slamom njegove životinje. A bilo ih je mnogo jer je Tito volio da lovi. Those were the days.....

Nekad se uhvatim kako razmišljam, pa možda je Slobo preparirao onog medvjeda u Sebešiću.

Blizu firme Šipad Sebešić je selo. Dolac se zove, kao plac u Zagrebu. Tu su u tursko doba živjeli taksiderimisti. Njihova je uža specijalnost, međutim, bila prepariranje ljudskih glava. Da se ne ukvare tokom transporta za Carigrad. Tu su ih nabadali na koplja, da posluže kao primjer i pouka. Ova suptilna edukativna metoda, kako se ispostavilo, nije baš imala efekta, jer se narod svejedno isto ponašao.

A Slobo se više ne bavi hemijom, jer kaže da ti preparati skraćuju život i utiču na zdravlje.
 

5

Na prvom stolu zdesna u Ribici stoje ukoričena godišnja izdanja svijeta iz 1963. godine (Svijet, nedjeljni ilustrovani magazin, Sarajevo, 14, maj). Na naslovnoj stranici je Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom. Pored fotografije piše:

„Predsjednik Republike Josip Broz Tito nalazi se ovih dana zvaničnoj posjeti  prijateljskoj Norveškoj. Ovo je prva posjeta Jugoslovenskog predsjednika i prva posjeta šefa države jedne, socijalističke zemlje uopšte, ovoj zemlji na evropskom sjeveru. Ova posjeta pobudila je veliko interesovanje u svjetskoj javnosti i izazvala oduševljenje stanovništva Norveške.

(foto) Predsjednik Tito sa suprugom Jovankom na surčinskom aerodromu neposredno pred polijetanje specijalnog aviona.“

Josip Broz Titou lijevoj ruci drži šešir kojem se vidi postava. Jovanka izgleda isto.
 

U blizini Štefansplaca u Beču je jedna od franšiza Nordsee.

Nordsee, pak, nije norveška firma niti ima veze sa „evropskim sjeverom“ Riblji restoran na centralnom bečkom trgu, sa svojim jarkim bojama i optimizmom, djeluje sasvim artificijelno. Ko zna, možda je na istom mjestu prije sto godina stajao travnički prirodoslovac Erik Brandis i čudio se životu i svijetu uopšte.

Lijepim stvarima, također.

Kao činjenici da je u njegovu zbirku koju je utemeljio 1884. svega par godina kasnije stigao sasvim neočekivani poklon.

Travnički su učenici, naime, austrijskom caru Franji Josipu – kojem je Franc Ferdinand bio bratić - 1887. čestitali rođendan.

Caru se taj čin dopao pa im je zauzvrat, po njihovom izboru, direktno iz Šenbruna poklonio prepariranog lava i tigra.(Inače, čovjek je rođen 18. avgusta, što znači da je lav u horoskopu.)

Što se tiče tigra i lava, eno ih još uvijek u travničkom muzeju, ukočenih taksidermisanih pogleda, ali dobro se drže, obilazili ih pioniri i današnji učenici gimnazija.
 

6

U medicini postoji nešto što se zove fantomski ud.

To je organ koji ne možeš da pokrećeš, ali ga osjećaš.

Ne možeš da ga pokrećeš iz jednog razloga što on više nije tu. Ovo je čest slučaj kod onih koji su u ratovima ostali bez ruke ili noge.

Objektivno, njihovih djelova tijela više nama, ali kao da su tu.
 

I Tito je fantomski ud u odnosu na prostor bivše Jugoslavije. Htjeli bi da je tu, ali objektivno nije. Niti su takvi scenariji mogući.

Zapravo, i to je eskapizam, misliti da bi neko dugi, pa i on kojeg-više-nema, mogao da riješi situaciju koju smo zahuhali.

Nekad se pitam kako bi se taj Jospi Broz Tito snašao u 21.vijeku?

Šta bi Tito rekao na Twitter?

Na Facebook?

Šta bi Tito rekao na Justina Biebera i na film Hurt Locker?

Na egipatsku revoluciju, papirnate ubruse, na memoare Jova Kapičića, na zabranu pušenja, na Word 2010 u kojem ne možeš da namjestiš screensaver?
 

7

Bilo je časno živjeti s Titom. U toj su knjizi preparirane sve naše emocije. Iako nismo znali kako je to bilo kad je on umro, po tim smo fotkama vidjeli da je bilo teško.

Bilo je teško ljudima na ulici, po fudbalskim terenima, uz prugu dok je prolazio voz, medicinskom osoblju koje ga je njegovalo tokom posljednjih dana.

Ta bi se knjiga danas zvala coffee table book, kao Taschenova kapitalna izdanja. A Tito se često spominje tokom kafa. Kafei se nazivaju njegovim imenom, ta mitska, nostalgična i utopijska mjesta.

Utopije, to znamo, u stvarnosti ne postoje. Kao što ne postoje ni idealne vođe. Narodi još manje. Šta je narod do apstraktna kategorija koja se loži na autoritet u belom odelu, na trčanje s vatrom, na Reksa i na Galeba?

Možda nije postojao ni on, možda sve smo samo sanjali.

Tita mi. 

 

Read more from the April 2016 issue
Like what you read? Help WWB bring you the best new writing from around the world.