Skip to content
For literary responses to COVID-19 from writers around the world, check out our Voices from the Pandemic series.
from the March 2018 issue

Moonlight Faces

MOST

Mindig most van, ott ülök abban az ablakos szobában. Két fajtánk van, az egyikünknél tudják, hogyan lesz, de nem mondják meg, a másikunknál titkos, ott majd kiderül. (Ketyeg a pulzusom, itt vagyok, itt vagyunk. A holdvilág nem látszik már az arcomon, de ne közelebb.)

Számos diagnózis van, a hangulathoz lehet őket rendelni, olyanok, mint a lakhelyek, két- vagy többcímű kártyák, lehet ott is lenni (otthon), vagy közöttük (amit a hivatalok nem tudnak). Azt képzeljük, urai vagyunk a helyzetnek. Csak ritkán csúsznak ki a dolgok a kezünkből, megtanulunk ellenőrizni és felmérni. Figyelni a gyógyszerekre, vannak papírok, ha elhisszük őket, betegek vagyunk, ha fáradtak vagyunk és nincs kedvünk dolgozni, betegek vagyunk, ha haragszunk, betegek vagyunk.

SZOKNYA

Mariann-nak muszáj, megszólják, ráhúzza a pizsamára, megkérdi a büfében, kilóg-e, mert akkor nem jó asszony. Hordd, amíg tudod, amíg jó lábad van, oda még nem szúrnak semmit. Veszek egy bársony gombolós minit, az nyáron, amikor jól vagyok, meg magas sarkú szandált, nem is vagyok beteg. Harisnya viszont kell, ha nincs, rögtön felfázom, bármire ráülök, és akkor kész. Veszek papír vécéülőkét is, 10-es csomag van a retikülömben, és fertőtlenítő folyadék, papír zsebkendő, így már minden biztonságos, a jó asszonyok felkészülnek, eltervezik a jó részeket is, nehogy jöjjön a baj.

JÉGCSAPOK

Jégcsapok fúródtak a szemembe, jégcsapok, rendőrök lesznek, és leveszik a vért. A hajadat le kellene vágni, folyton néznek mindent neked, nem szúrták ki. Letörünk egyet az ablakpárkányról, olyan, mint a hüvelyhegesztő, hideg, de elmúlik.

OROSZLÁN

Azt mondják a gyerekek a filmben, légy bátor, mint az oroszlán. Légy erős, a rajzon az oroszlán a legnagyobb, legyőz minden akadályt, hatalmas a szőre is, az a koronája, nekem is nagy a hajam. Sokan vannak Afrikában, a nevem azt jelenti, bátor. Van egy oroszlán is, fehér oroszlán. De az Kimba. Mindegy, te is bátor vagy, te vagy a fehér oroszlán.

A VÉGÉRE

Akármikor akárhol be lehet fejezni. A betegség lefolyása, gyógymódja ismeretlen. Különböző diag- nózisok vannak, hangulatokhoz lehet rendelni őket. Ha rossz a kedv, sikertelenség ér, beteg vagyok, nyáron egészséges, ha száraz és meleg. Eső után, nyirkosságban megint beteg. Beteg vagyok. A betegség én vagyok. A betegség írja ezt. Sok időm van. Kevés idő van. Türelmetlen vagyok. Trükk, vitamin, erősítő, készítmény, kúra, kezelés, varázsló.

SZABÁLY

Figyelmeztetéseket írok magamnak, minden gurigára egyet. Mogorva fejeket rajzolok nekik az üzenetek fölé, a maradék papírt ott hagyom szakállnak. Nem gluténost, nem lisztest, nem tejest, sajtot csak keveset, semmi kenyér. Nem cukrot, nem torta, nem körte és szőlő, gyümölcslé reggel. Nem tartósítószer, nem konzerv. Nem dobozos. Nem szénsav, nem állati, nem zsír. Hogy mindig lássam, és eszembe se jusson megszegni, mert akkor megvan a következmény, akkor megint sokáig kell szembenéznem velük. Minden szabálynak egy mogorva fej, tele van nemmel a fürdőszoba, ezek az új elvek, ez az új élet, amiben minden szigorúság valójában csak egy jóakarat.

Read more from the March 2018 issue
Like what you read? Help WWB bring you the best new writing from around the world.